joi, 9 iunie 2011

Şi noi de ce mai învăţăm?


Chiar aşa. De ce învătăm noi atâtea formule matematice care nu o să ne ajute în viaţă (pe majoritatea)? De ce e atâta materie inutilă care după absolvirea clasei se uită imediat? De ce sunt tot mai multe abandonuri şcolare iar numarul de analfabeţi creşte în mod alert în ultima vreme iar noi ne ascundem după deget şi spunem că e ok? De ce exista atâtea pretenţii şi cerinţe de la cei de sus în condiţiile în care nici macar dânşii nu ştiu NIMIC despre elevi şi procesul de învăţare.

Întrebările de mai sus sunt retorice, desigur. Răspunsul îl ştim cu toţii.Nepăsare şi  tipul de atitudine "hai să ne jucăm de-a scoala". Cu toate acestea, ce folos să înveţi atâta când nu iti sunt predate cele mai importante lectii: LECTIILE DE VIATA. De ce nimeni nu ne învată să fim mai buni, mai toleranţi, să iertăm din suflet sau să iubim cu adevărat? De ce nimeni nu ne învată să iubim, când aceasta este cea mai valoroasă lectie dintre toate? Avem formule şi ecuaţii pentru o gramadă de chestii abstracte, dar nu avem nici o formulă a dragostei.Şi ne mirăm de ce greşim, de ce suferim, de ce căutăm mult timp şi nu o  gasim, de ce, de ce?

Dar, din fericire, aceste lecţii se învată, dar nu în scoală, ci în timp. Profesorul exigent este înlocuit cu Majestatea Sa TIMPUL, catalogul de care fiecare elev se teme este înlocuit cu cartea vieţii, în care sunt trecute toate greşelile, lacrimile, bucuriile si clipele frumoase..şi credeti-mă, aceste lecţii nu se vor uita. Nici după un examen, nici după 2 ani sau 7 ani. Ele vor fi ţinute minte toată viaţa şi vor fi ca niste semne de circulaţie care ne vor indica drumul corect. Ce bine ar fi dacă ar exista formule minune ale iubirii, iertarii,etc...dar din nu exista aşa ceva. O dată ce ieşi de pe bancile scolii, cu o droaie de informaţii (in) utile te confrunti cu adevartale probleme, a caror rezolvare necesită multă munca si întelepciune. Dar..poate e mai bine aşa. :D. Ar fi prea uşor să ai totul pe tavă..Aşa cel puţin vei fi mereu treaz şi vei învata din greşeli.

Eu va doresc  ca să vă gasiti propriile voastre "formule-magice" care să vă ajute în viată şi... să le împărtăsiţi si mie :P.  RoxX

3 comentarii:

D. spunea...

Asa e in viata..Trebuie sa ne gasim singuri calea ...

Anonim spunea...

Aici nu am nimic de completat ai zis un adevar care nu poate fi contrazis :-"
Bogdan

Grig spunea...

Viaţa însăşi e o lecţie, deci nimeni nu ţi-o poate preda !

Trimiteți un comentariu